Çrregullimet psikike sipas modelit psikodinamik

Modeli psikodinamik, qrregullimet psikike te personit i sheh nga shkaqet e brendeshme te tija, te cilat jane shkatar te devijimeve e qrregulliomeve psikike.
Secili person ne brendine e tije shpirterore posedon me IDIN, me EGON dhe SUPEREGON. Nese keto tri dukuri shpirterore nuk balansohen gjate jetes sone, per shkaqe te ndryshme personale, mund te humb ekuilibri i tyre dhe personin e qojn drejte qrregullimeve psikike.
Pse eshte ky konstatim psikologjik, sepse bota e IDIT eshte bote e deshirave dhe kerkesave instiktive te individit. Nese EGOJA apo bota e logjikes, arsyes dhe SUPEREGOJA, bota personale e nivelit me te larte logjik nuk e kane forcen qe te kontrollojn kete bote deshirash, njeriu e humb logjiken dhe dinjitetin e vete pas deshirave te pafundme e prrallore, qe nuk kane te ngopur tek personi. EGOJA apo arsyeja, bije viktime e deshirave te IDIT  duke humbur forcen e  arsyes, ta beje dallimin  mes deshirave te lejueshme, te mundeshme e te ndershme dhe mes deshirave te ndaluara, te pamundeshme e te pandershme. Me nje fjale, personi e humbe baraspeshen, qe eshte e nevojshme te jete sa me e balansuar  mes IDIT, EGOS dhe SUPEREGOS.
SUPEREGOJA kur vepron normalisht tek individi, ai  e ka te kjarte se parimet morale e njerezore qe i ka vuar shoqeria si rregulla, nuk eshte e ndershme dhe e lejushme te shkilen per deshirat dhe kerkesat instiktive, qe dalin nga nje fontane e pafundme e IDIT, sepse sanksionohesh moralisht e ligjesisht nga ajo shoqeri qe i ka vuar  rregullat parimore se si duhet te sillemi ne mesin shoqeror.
Nese humb barazpesha e ketyre tri fenomeneve tona shpirterore, bijme ndesh me parimet humane e njerezore, duke perjetuar nje presion nga brenda e nga jashte, i cili eshte shkatar paresor i qrregullimeve psikek tek ne.
IDI, EGOJA dhe SUPEREGOJA tek disa  e kane humbur baraspeshen shpirterore dhe po shkelin me dy kembet mbi rregullat, parimet dhe mbi ligjet e shoqerise sone kombetare, te cilat jane vuar ne jete me punenen e palodhshme, me sakrificen e madhe te atyre qe synim e kishin lirine dhe pavaresine e vendit, ndergjegjesimin dhe ngritjen e vetedijes ne mesin tone shoqeror.
Lexuesi im i dashur eshte ne nderin tone qe te kemi kujdes te shtuar, ta ruajm baraspeshen e IDIT, EGOS, dhe SUPEREGOS, nese deshirojme jete te qete, te lumtur, me dinjitet e pa qrregullime psikike. I juaj, mesuesi Ise

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje