Nëse e vejme ne diskutim sistematik vlefshmerine e mendimeve, bindjeve, besimeve, pikepamjeve dhe veprimeve tona, më pak gabojme

25. 06. 2020
Ështe me rendesi te madhe ta kemi nje rregullore, te perpiluar sa me mire, permes te ciles i analizojme, i gjykojme dhe nxjerrim konkluzione per menyren dhe per vlefshmerine e mendimeve, bindjeve, besimeve, pikepamjeve e veprimeve tona, per te ardhur deri tek nje perfundim si mund te permiresohemi duke vuar veten, mendimet, bindjet, besimet, pikepamjet dhe veprimet gjate jetes ne diskutim sistematik, per ti permiresuar e ndryshojme ato, qe na dalin para si pengese.
Nese e perpilojme mire nje rregullore te tille, secili prej nesh ne detyren e politikanit, intelektualit, shkenctarit, edukatorit, mjekut, gjygjtarit, prindit, bashkshortit, drejtorit, udheheqesit, mesimdhenesit, ekonomistit, artistit, inxhinjerit e shume profesione tjera qe mund ti kemi ne pergjegjesi, nese i analizojme, gjykojme e konkludojme secili mendimet, bindjet, besimet dhe veprimet tona ne fushat e cekura me larte dhe i vejme ne diskutim vlerat e antivlerat e tyre, perparesite e mangesite, nuk do te na ndodhin dukuri te shumta negative ne pergjegjesite tona qe i posedojme gjate jetes, por do te ndodhin ndryshime progresive e favorizuse per ne e per tjeret. Fatkeqesishte rralle here apo hiq e bejme nje veprim te tille!
Nese nuk nderhyjme sistematikishte ne permiresimin dhe ndryshimin e mendimeve, bindjeve, besimeve, pikepamjeve dhe veprimeve tona qe u ka skaduar koha dhe nuk premtojne nje te ardhme me te mire per ne, do te mbyllemi hermetikishte ne sisteme te stervjetruara, me pasoja shume te medha jetesore ne politike, kulture, shkence, drejtesi, ekonomi, arsim, shendetesi, e ne fusha tjera te ndryshme jetesore.
Keto pasoja ne shoqerine shqiptare kane marr permasa te medha rreth pengimit dhe shkatrrimit te proceseve te ndryshme jetesore, te cilat na qojne perpara dhe na barazojne me boten e civilizuar. Ne vend te zhvillimit, perparimit, ndryshimit dhe civilizimit, ka marr hov te tmerrushem ne trojet shqiptare korrupcioni, nepotizmi, krimi i organizuar, narkomania, trafikimi me qenje njerezore, prostitucioni dhe tradhtia duke shitur pjese te atdheut tone! I juaj, mësuesi Isë
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje