Truri yne eshte mbi te gjitha vlerat qe i posedojme per brenda e per rreth nesh

4. 12. 2021
Njohja me fenomenet natyrore, shoqerore dhe shpirterore te kesaje bote, eshte e pa mundeshme pa trurit tone. Keto fenomene i kuptojme, i ndryshojme, i persosim dhe i pershtatim per nevojat tona jetesore, fale trurit.
Sa e pa vlefshme do te ishte bota dhe jeta pa njohjen vizuele, akustike, olfaktive, gustative, statike, kinestetike e te prekjes, perjetimit dhe ndjeshmerise se kesaje bote qe na mundesohet permes shqisave tona, te cilat funksionojne fale trurit, pa te cilin do te ishin vetem nje grumbull mishi i pa vlere per ne.
Nuk do te kishin vlere aspak shqisat vizuale, akustike, nuhates , shijes, shqisa e lekures, shqisa statike, kinestetike dhe organike pa trurin, qe na mundesojne te njihemi me llojet e trupave, formen dhe ngjyren e tyre, qe na mundesojne te njihemi me zerat, melodite, shushurimen, kengen thirrjet dhe fjalet e ndryshme gjate komunikimit, qe na mundesojne njohjen me ernat e kendeshme e te pa kendeshme, me llojet e shijeve te ndryshme te ushqimit dhe lengjeve. Po ashtu nuk do te kishin vlere aspak edhe shqisa statike e kindestike qe mundesojn baraspeshen e trupit tone e levizjen e gjymtyreve te tij dhe shqisa organike qe mundeson njohjen tone me dhembjet e ndryshme ne trup, me helmimet, ngerqet e therjet, me ngopjen e me urine.
Vertete vlere te madhe e te pazavendesueshme ka truri per jeten e njeriut, per zhvillimin e tije, per hulumtime te ndryshme ne fenomenet natyrore, shoqerore e shpirterore te kesaje bote, per rregullimin e raporteve ndernjerezore, per ngritjen e nivelit te kultures, diturise dhe edukates, qe jane te domosdoshme ti njohim sa ma shume, ti zhvillojme e ti pershtatim per nevojat tona, per ta bere nje jete ma cilesore, ma humane, te lumtur e produktive, permes njohjese, pershtatjes, zhvillimit dhe persosjes se tyre.
Lexusi im i dashur, pasurine ma te madhe te kesaj bote e kane ata njerez qe bejne perpjekje ta njohin, ta zhvillojne, ta persosin dhe ta perdorin sa ma shume trurin e tyre. Te rralle jane ata njerez qe i shfrytezojne mrekullite e trurit mbi 7, 8 ose 9 %. Pjesa tjeter e trurit tone qe kap shifren 91, 92, e 93% nuk shfytezohet dhe na rrine kote duke mbajtur per se rendi ne koke.
Shume e demshme per boten njerezore eshte kjo dukuri injoruse ne raport me trurin! I juaj, mesuesi Isë
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje