Nuk ishte i qelluar aspak emrimi i grupit “trajnime vullnetare” as tani nderrimi i emrit”trajnime vullnetare ne arsim”

17. 06. 2021
Nuk trajnohet arsimi por reformohet ai sipas kushteve kadrovike dhe ekonomike qe i posedon Kosova. Trajnohen mesimdhenesit dhe pergatiten sa me shume qe te jene te afte te perdorin, forma, teknika, metoda e mjete sa me bashkohore gjate organizimit te procesit edukativo-mesor brenda shkolles.
Perpjekjet vullnetare te “trajnohet arsimi” qe ne hap te pare deshtojne, nese nuk u qendron prapa politika shtetnore e arsimit, duke ardhe ne shprehje sa me shume profesionalizmi kadrovik e jo militantizmi politik dhe duke ardhe ne ndihme baza ekonomike.
Perpjekja voluntare krijon dualizem, anarhi dhe antagonizma mes stafit te mesimdhenesve, stafit menagjues te shkolles dhe perzihet pa vend ne kompetencat profesionale te sherbimit pedagogjike e psikologjik, qe pritet shum shpejte te instalohet neper shkollat tona, te cilet kane te drejte dhe obligim profesional te merren sistematikishte me qeshtjet oragizative te procesit edukativ e mesimor e pse jo edhe me trajnimin e pergatitjen e mesimdhenesve per mesimdhenje e mesimnxenje dhe me problemet e ndryshme qe u dalin perpara nxenesve.
Perpjekjet e Voluntaristeve qe bejne pune jo obligative dhe perpjekjet e profesionisteve Pedagogu dhe psikologu shkollor qe bejne pune obligative, sipas statusit te tyre profesional kane dallime te medha, ne cilesine e punes organizative, njera te qone ne anarhi, antagonizma e kunderthenje mes mesimdhenesve e menagjuseve, kurse tjetra kryen punet profesionale qe i jane caktuar me ligj vendit te tyre te punes, per te cilin jane te obliguar ta kryejn detyren sa me ndershem e sa me profesionalishte dhe paguhen per kete.
Voluntarizmi i pa mbeshtetur ne menyre kadrovike e profesionale nga politika shtetnore e arsimit dhe nuk i kerkohet obligim e pergjegjesi dhe nuk shperblehet per punen qe e kryen, me shume sjelle deshtime, anarhi, divergjenca dhe mos bashkpunim ne mes mesimdhenesve brenda nje shkolle, me shume shkaktone pengesa dhe stagnim ne zhvillimin progresiv te organizimit te procesit mesomor edukativ, sesa progresivitet e perparim te matejshem.
I lus per mirekuptim “vullnetaret e trajnimit te arsimit” tone kombtar! Me respekt mesuesi Ise
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje