Rivitalizimi i trurit e i mendjes i mbrone ato nga plakja e hershme

 

  1. 01. 2021

 

Është mirë të kemi kujdes e vëmendje te shtuar në kontradiktat mes asaj se çka është e mirë për ne dhe asaj se çka dëshirojmë të bëjmë, sepse më shum na pëlqen t`i bëjmë ato gjëra ashtu siq i kemi bërë gjithmonë, edhe pse kjo rutinë trunore bie ndesh me atë që është e mirë dhe funksionale për ne.                                                                                                                                                                                                                                                                  Ky fenomen kontradiktor i trurit tone mes asaj se çka është e mirë për ne dhe asaj se çka dëshirojmë të bëjmë, lindë atehere kur truri ynë mësohet me rutinat e rrenjosura ne te, të cilat e lirojnë trurin tonë nga nevoja për mendime e informacione të reja, duke përforcuar veprime rutinore të cilat nuk kërkojne  angazhim racional të trurit.

 

E vetmja mënyrë për të luftuar tendencën e përqafimit të rutinave është ballafaqimi i trurit tonë me informacione të reja që e rivitalizojnë, e nxjerrin nga zona e rehatisë apo nga përgjumja dhe nga plakja intezive e tij.                                                                                                                                             Trajnimi trunor dhe ballafaqimi i tij me informacione të reja, eshte vertetuar shkencërishtë si efektiv dhe shum i dobishëm për ruajtjen e vitalitetit dhe mbrojtjen nga plakja e hershme intensive.

 

Eshte konstatuar se nga mosha 20 vjeqare neuronet nisin me u plakë, por ky proces jo i këndshëm dhe defanziv ngadalesohet, falë punës sistematike intelektuale, fale kuriozitetit, dëshirës, vullnetit e dashurisë për të mësuar, përvetësuar, analizuar, sintetizuar dhe krahasuar, sepse ballafaqimi i trurit dhe mendjes sonë me situa të reja gjatë të mësuarit dhe hulumtimeve të ndryshme dhe gjatë  bashkëveprimit me njerzë, eshte një lloj ushtrimi gjimnaztikor dhe një trajnim, i cili  rezulton shendetshëm në rivitalizimin e trurit, mendjes dhe ne mbrojtjen nga plakja e hershme dhe intensive e tyre. I juaj, mësuesi Isë

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje