A eshte e bazuar dhe e menqur apo jo besimi, bindja dhe shpresa tek njerzimi i botes ne pergjithesi dhe popujt e saje ne veçantij

23. 08. 2020
Rrdgullat e kota apo gjepurat, thene më mire qe bazohen ne supozime dhe mbshteten ne to ne mungese te fakteve dhe argumenteve shkencore, me iden se qenjet njerezore ne pergjithesi apo popujt te cileve u takojme ne veqanti, jane kryesishte qenje te mira apo kryesishte qenje te keqija, une personalishte keto ide i konsideroi gjepura apo rregulla te kota qellim kqija, te pa mbeshtetura ne fakte e argumente shkencore e bindese.
Rregullat e kota apo më mire me thene gjepurat qe bazohen ne supozime negative per njerezimin, ne pergjithesi dhe per popujt ne veqanti, apo grupe njerezish qe i perkasin kombesive, partive te ndryshme, shtresave shoqerore dhe besimeve fetare, une kam prirjen time personale te dyshoi , te mos bindem, te mos besoi dhe te mos shpresoi asesi ne ato supozime dhe ide te pa mbeshteture ne fakte e argumente shkencore.
Per aq sa kam lexuar dhe pervetesuar njohuri e dituri deri më tani nuk kam gjete prova shkencore, se ne kemi lindur ne kete jete si qenje te kqija njerezore ne pergjithesi apo si qenje te keqija perkatese te nje populli ne veçanti. Perkundrazi ka ide te mirefillta se, qenjet njerezore, vijne si nje” leter e paster”, ku gjate jetes ne te shkruhet pervoja njerezore, e mire apo e keqe qofte ajo. Megjithate kendveshtrimet, besimiet, bindjet e shpresat pesimiste, ndikojne negativisht tek miliona e miliona njerze, po ashtu edhe tek grupe njerezish qe u perkasin popujve te caktuar.
Po me duket se zë vend meritor ne kete shkrim timin qe po behet fjale per bindjet, besimet dhe shpresat ndaj njerezimit te botes ne pergjithesi dhe ndaj popujve ne veçanti, mendimi vizionar i Gandit, i cili thot:” Nuk duhet ta humbisni shpresen, besimin dhe bindjen ne njerezimin e botes ne pergjithesi dhe ne popujt e ndryshem n`veçanti si pjese perberse e njerezimit. Njerezimi eshte nje oqean; ne qoft se disa pika te oqeanit jane te ndotura, oqeani nuk behet i pist”, edhe pse ndoshta nga trazimi i valeve mund te turbullohet pjeserisht.
Është e domosdoshme per ne, qe ne menyre sistematike, te bejme perpjekje t`i kultiovojme, t`i rrisim, t`i zhvillojme, t`i kalisim e t`i humanizojme vlerat tona shpirterore, emocionale, intelektuale, morale, humane e kombtare, qe t`i tejkalojme pengesat dhe veshtiresite te cilat na dalin para, per t`i realizuar deshirat dhe synimet tona njerzore e kombtare gjate jetes, qe ta meritojme, besimin, bindjen dhe shpresen nga njerezimi e popujte e botes. I juaj, mësuesi Isë
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje