Me sjellje e programime te vjetruara ne koke, kote presim te behen ndryshime te reja

Ështe e kote pritja qe te ndryshohet diçka per te miren tone personale, profesionale, institucionale, familjare, shtetnore e kombtare, me kete nivel te sjelljeve qe po i bejme, me kete nivel te njohurive qe i posedojme dhe me kete nivel te perdorimit ne fushen e politikes, kultures, shkences, arsimit, ekonomise, drejtesise, shendetesise dhe institucioneve tjera te ndryshme ne fushat perkatese.

Koha e zgjatjes se njohurive po zvoglohet gjithnje e më shume dhe po behet më dinamike. Po si ndryshuam sjelljet tona sipas dinamizmit te ndryshimeve te medha dhe po su paisem me njohuri te reja qe i kerkon koha ne profesionet e ndryshme, te cilat i mbulojne fushat e permendura më larte, jo vetem qe presim kote te behen ndryshime per te miren tone, por edhe behemi pengese e rrezikshme e ndryshimeve.

Me sjellje e programime te vjetruara ne kokat tona eshte e pamundeshme te behen ndryshime per te mire ne fushat e permendura më larte, pos stagnimeve e shkaterrimeve ne mase. Nivelin e njohurive qe e posedojme, imponon edhe nivelin e sjelljeve qe i bejme. Sjelljet tona, po ashtu imponojne edhe nivelin e zhvillimit politik, ekonomik, shendetesor, edukativ, arsimor, juridik, kulturor e shkencor.

Pasi qe niveli i sjelljeve dhe njohurive tona po imponojka edhe nivelin e zhvillimit te gjitheanshem, Si rrjedhoje e ksaje gjendje eshte e domosdoshme te bejme ndryshime te medha e sistematike gjate programimit te njohurive tona, te cilat imponojne edhe sjelljet e botkuptimet tona qe i bejme neper fusha te ndryshme jetesore.

Per tu bindur se keto konstatime i qendrojne te vertetes rreth kerkeses parimore qe ti ndryshojme sjelljet dhe programimet e vjetra, e ti zavendesojme ato me programime te reja ne menyre sistematike, sipas kerkesave parimore ne tregun e kohes, vertete po e deshmon koha, gjenja dhe niveli i zhvillimit qe e posedojme per momentin, si individ, si familje, si shoqeri e si komb, i cili ka ra aqe poshte sa nuk premton per asgje te re e as progresive.

Atyre qe u kane zen rrenje neper kokat e veta sjelljet e programimet e vjetruara, te cilet nuk bejne as perpjekjet më te vogla ti rifreskojne ato sjellje dhe programime, me sjellje e programime te reja, qe i kerkon dinamizmi i kohes, jane bere nje rrezik potencial per depertimin e risive dhe ndryshimeve sistematike, duke e hapur deren e madhe te shkatrrimit.

Stagnimi e shkaterrimi i atyre qe jane betonuar me sjellje e programime te vjetruara, po deshmohet ditadites ne fushen e politikes, ekonomise, shendetesis dhe ne fushen e edukimit, arsimit, drejtesise, kultures, shkencese, e ku jo tjeter, tek ne shqiptaret?! I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje