Zhvillimi dhe kalitja trupore, intelektuale, emocionale, sociale, morale, humane dhe kombtare jane domosdoshmeri per secilin njeri

S`iq ka nevoje trupi per zhvillim e kalitje po ashtu kane nevoje edhe procesi intelektual, emocional, social, moral, human dhe kombtare.
Po su morem drejte, mire e sa duhet me keto procese per ti mirmbajtur e kalitur, secila prej tyre dale ngadale dobesohen e vishken dhe nuk funksionojn mire, per te na sherbyer gjate jetes sone. Nuk eshte thene kote: ” Ne trup te shendosh edhe shpirti e mendja e shendosh”.
Ata qe e kane lene ne harrese zhvillimin dhe kalitjen e tyre trupore, intelektuale, emocionale, sociale, morale, humane dhe kombtare, verehet gjendja e tyre ne trup, ne fytyre, ne mendime, ne emocione, ne shpirt, ne tipare te karakterit e personalitetit dhe ne sjellje,  qe i bene gjate jetes ne raport me veten e me tjeret, duke ia humbur kuptimin individit , si qenje e vetedijshme dhe e arsyeshme njerezore, ku ato mangesi manifestohen permes mendimeve dhe veprimeve te tyre ne kundershtim me rregullat e pergjithshme njerezor, humane, morale e kombetar.                                                            Edhe trupi edhe mendja, edhe emecionet, edhe karakteri, edhe personaliteti ne pergjithesi, kane nevoje per zhvillim e kalitje te perhershme dhe te formesohen ne baze te standardeve sa me njerezore, permes leximit, hulumtimit, studimit, analizes dhe krahasimit te pervojave nga me te ndryshmet ne boten njerezore. Keto procese ne fjale, nuk zhvillohen vetevetiu, por duhet angazhim i perhershem per rriten e tyre sa me fisnike e sa me produktive per nevojat tona personale, familjare, kombetare dhe nderkombetare.                                                                                                                              Llojet e ndryshme te proceseve psikike, perpos qe kane nevoje te kaliten, te zhvillohen, te socializohen, humanizohen e te sprovohen gjate jetes, kane nevoje edhe te pastrohen nga llumi dhe mbeturinat qe na futen perbrenda permes ndikimit te faktoreve te brenshem e te jashtem, te cilet ndikojne ne menyren e rrites dhe zhvillimit te tyre.
Lexuesi im i dashur nese e deshirojme nje trup te shendetshem dhe nje mendje te ndritur, emocione te socializuara e humanizuara, karakter te fort e te mire dhe nje personalitet te zhvilluar e produktiv, eshte mese e nevojshme te merremi gjate gjithe jetes me zhvillim trupor, intelektuale, emocional, social, human, moral e kombtar qe te funksionojm ndritshem, natyrshem dhe sa me njerezisht si qenje njerezore gjate jetes sone. I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje