Veset e pertacit dhe koprracit

Veset e pertacit manifestohen permes mungeses se deshires per pune, dije e zotesi. Eshte njeri me tipare dembelellaku, i ngathte, i plogshte, gjumash i tepert, nuk luan vendi prej dembelellakut. Pertaci eshte i varfur per nga vetedija dhe nuk e kupton se sa e rrezikshme eshte pertacija per te, edhe pse ajo e zhvesh pertacin tersisht nga elementet kyqe, per te bere jete me dinjitet, duke e varferuar ate plotesisht dita dites.
Veset e koprracit manifestohen permes dashurise se tepruar ndaj parase, duke e dashur parane dhe kursyer ate më shume se sa veteveten. Koprraci edhe boten po takete, nga pangopesia e tije, kerkone edhe nje bote tjeter. Ai çdo gje grumbullon per veten, e asgje per tjeret. As guret e malit qe jane me bollak nuk ia jep kujte. Edhe po te vdes njeriu, duke pritur ndihmen e koprracit, koprraci nuk ka zemer e shpirte ta ndaj nje cente nga gjepi i tije, per tia shpetuar jeten e tjetrit.
Lexusi im i dashur, duhet bere qmos te mos i marrim veset e pertacit dhe koprracit, nese kemi deshire te jetojme te lire, te edukuar, te ditur, te pasur, te lumtur, human, me ndere e me dinjitet. I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje