Madheshtija e vemendjes se perqendruar dhe e durimit

31. 03. 2021
Vemendja e perqendruar ne ato gjera qe i dojme dhe durimi per ti arrite ato, vertete na jep force, guxim, vullnet, dashuri dhe menquri per ti realizuar sa me pare e sa me lehte gjerat qe i dojme dhe ia kemi vuar vetit qellim ti arrijme. Ne te kunderten gjerat me vlere nuk arrihen dot.
I pavemendshmi dhe i padurueshmi, ka sy por nuk sheh, ka veshe por nuk degjon, ka mende por nuk kupton, sepse i mungon perqendrimi i vemendjes, durimi, perkushtimi, vullneti, guximi, dashuria, menquria dhe kuptimi i asaj qe e don. I mungon forca per ti ndryshuar gjerat qe mund ti ndryshoi dhe duhet ndryshuar, i mungon gadishmeria per ti pranuar ato gjera qe nuk munde ti ndryshoi dhe i mungon menquria per ta njohur e kuptuar ate ndryshim qe done ta beje.
Sa me shume e perforcojme ne mendje idene dhe durimin e arritjes se qellimeve tona kryesore gjate jetes, aqe me shume do te kemi vemendje te perqendruar dhe durim te perkushtuar per ti mposhtur pengesat dhe veshtiresite qe na dalin para.
Si do qofte keto dy procese psikike duhet kontrolluar e menagjuar me kujdes te madhe drejte nje qellimi te percaktuar, derisa te realizohet ai. Pa vemendje te perqendruar dhe pa durim te perkushtuar na mungon, vullneti, guximi, dashuria, mequria dhe kuptimi i asaj qe e dojme, pa te cilat nuk arrihen kurr gjerat e medha e te vlefshme. I juaj, mesuesi Ise
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje