Te punojme sikur nuk kemi me vdeke kurre, e te sillemi me maturi sikur kemi me vdek neser

Ata qe punojne sikur nuk kane me vdeke kurr dhe i bejne sjelljet me maturi e menquri ne raport me tjeret duke menduar se jeta e ka edhe fundin e saje, jane njerez te vetepermbajtur, te ndergjegjshem, human, te moralshem, modest, te dashur, largpames dhe shume njerzor.

Sa here ta mendojme fundin e jetes eshte e pamundeshme te mos na bije ndermende, se si do ti kualifikoi rrethi sjelljet tona qe i kemi bere ne raport me familjaret, te afermit, farefisin, miqesine dhe rrethin ku kemi jetuar e vepruar.
Tjeret, duke u nisur nga familja e më gjere, gjate jetes dhe ne fund te saje gjate ceremonise se varrimit tone e mendojne menyren e sjelljeve ashtu siq i kemi bere gjate jetes dhe do te ndjehen krenar apo jo me ato qe i kemi bere.

Per ta bere nje veprim sa më njerzor eshte e domosdoshme ta mendojme fundin e jetes, kure fillojme te ndermarrim ndonje veprim te caktuar dhe ta analizojme permbajtjen e tij.

Nese e bejme kete menquri me rastin e marrjes se vendimeve te ndryshme per te vepruar, nuk do te koritemi duke vrapuar verberisht e marrezisht pas intersave tona personale e karierizmit dhe puneve tjera te liga ne dem te tjereve.

Si perfundim po i citoi fjalet e Xhozef Edisonit ne momentin kur ai i ka vizituar varrezat e qytetit, i cili ka thënë:“Kur i veshtroi varrezat e fisnikeve, cdo emocion i lakmise vdes tek une; kur lexoi epitafet e bukura, cdo deshire e tepruar largohet; kur shohe pikllimin e prinderve mbi nje gure varri, zemra ime tretet me dhemshuri; kur shikoj varrin e vete prinderve, mendoi kotesine e pikllimit te tyre; kur shikoj mbreterit qe prehen ne varreza se bashku me ata qe i rrezuan, me shkon mendja se sa kote u perpoqen dhe sa kote u munduan; kur shikoj varret e njerezve te shejte te cilet aqe shume e perqane boten me grindjet dhe konfliktet e tyre, une me pikllim e perjetoi ndjenjen e habise dhe trishtimit ndaj perleshjeve, perqarjeve dhe debateve te njerezimit…“.

Çdo gje qe e bejme gjate jetes, nese e mendojme edhe fundin e saje, nuk do te koritemi e nuk do te turperohemi para botes, para kombit, miqeve, farefisit, familjareve e para vetit! I juaj, mësuesi Isë

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lini një Përgjigje