Nuk mund te pritet reforme e duhur ne arsimin tone kombtar pa angazhimin e eksperteve te fushave te ndryshme pedagogjike e psikologjike

24. 04. 2021
Me reformen e duhur te edukimit dhe arsimit tone kombtar nenkuptohet angazhimi i eksperteve te ndryshem ne fushen e pedagogjise shkollore, ne fushen e didaktikes, metodikes dhe ne fushen e metodologjise pedagogjike. Po ashtu edhe angazhimi i eksperteve te psikologjise shkollore, keshillimit dhe psikologjise se edukimi,t qe te fusin me kujdes te madh e me angazhim profesional risi te duhura, cilesore e te mjaftushme gjate hartimit te plan-programeve shkollore apo siq eshte bere mode te quhen korikulat shkollore te Kosoves.
Nuk mund te hartohen e perpilohen planprograme mesimore qe permbajtja e tyre te kete sasi e cilesi te duhur e te mjaftushme pa ekspert te njohur pedagogjik e psikologjik dhe pa ekspert te lendeve shkencore qe perfshihen ne plan-program gjate hartimit e perpilimit te tyre dhe gjate hartimit e perpilimit te teksteve e literatures shkollore. Gjate perpilimit, hartimit e perzgjedhjes se mjeteve te ndryshme mesimore te cilat sherbejn per organizimin, konkretizimin dhe racionalizimin e procesit mesimor rreth mesimdhenjes nga ana e mesimdhenesit dhe mesimnxenes nga ana e nxenesit.
Nuk mund te kete reforme te duhur e cilesore ne arsimin tone kombtar pa ndertesa shkollore qe u pergjigjen standardeve pedagogjike, didaktike, metodike, metodologjike e psikologjike me hapesire te mjaftushme, large ekspozimit te zhurmave te ndryshme, me depertim te mjaftushem te drites se diellit e ajrit te fresket, pastertise dhe ngrohjes se duhur, paisjes me kabinete mesimore sipas kerkeses se lendeve te ndryshme qe jane te perfshira ne plan-programin mesimor.
Nuk mund te kete reforme te duhur ne arsimin tone pa trajnimin dhe aftesimin sistematik te kuadrit mesimor permes eksperteve trajnues nga fusha e pedagogjise, didaktikes, metodikes, metodologjise e fushave te ndryshme te psikologjise shkollore, kesillimit dhe psikologjise se edukimit rreth perdorimit te formave, teknikave, metodave dhe mjeteve te duhura gjate organizimit te procesit te mesimdhenjes nga ana e mesimdhenesve dhe mesimnxenjes nga ana e nxenesve.
Gjate menyres se cilesimit e notimit te nxenesve, gjate hartimit e perpilimit te testeve dhe gjate parashtrimit te menyres se pyetjeve drejtuar nxenesve. Gjate organizimit te aktiviteteve te lira jashte procesit te rregullt mesimor, vizitave te ndryshme me karakter mesimor e edukativ, gjate vijueshmerise se rregullt ne mesim, disiplines dhe angazhimit gjate nje ore mesimore, gjate mesimit onllajne e te drejteperdrejte. Komunikimi e bashkpunimi professional shkolle e familje, nxenes e mesimdhenes, udheheqje, keshilli i arsimtareve, keshilli i shkolles dhe keshilli i nxenesve.
Reformat te cilat i patem ne arsimin tone kombtar qe dy dekada me radhe, nuk kane treguar rezultate te kendeshme, te mos them kane treguar regres ne hartimin e plan-programeve, teksteve e literatures shkollore, ndertesave, kabineteve e paisjes se tyre me mjete te duhura mesimore dhe arritje te rezultateve ne mesim e aktivitete te ndryshme jashtemesimore te nxenesve. Me respekt mesuesi ise

Postuar

nga

Etiketa:

Komente

Lini një Përgjigje